10x Content Nedir, Nasıl Yaratılır?

0 Shares
0
0
0

10x Content’i anlayabilmek için öncelikle “İyi içerik nedir?”’i anlamak önemli. İyi içerik, sadece eşsiz ve kaliteli yazılmış bir içerikten ibaret değil; aynı zamanda bir fikrin veya konunun hangi açıdan ele alındığı, konuya arama sonuçlarında talep olup olmaması, içeriğin kullanıcının arama niyetine cevap verebilmesi gibi değişkenlere de bağlıdır.

İçeriklere artan talep ile birlikte içerik yazarları için “yeterince iyi” içerik yazmak artık çok da zor değil. Yeterince iyi içerik ne demek derseniz; “arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilen, kullanıcının arama niyetine bir şekilde cevap verebilen içerikler” olarak özetlenebilir fakat herkesin ortaya rahatlıkla çıkarabildiği bu içerikler Google için artık yeterli değil. Moz’un kurucularından ve 10x Content konseptini ortaya atan Rand Fishkin, içerik dünyasındaki son gelişmelerden dolayı iyi veya “unique” içeriklerin artık ölmesi gerektiğine inanıyor. Peki içerik dünyasında son yıllarda neler değişti? 

  • Arama sonuçlarındaki sıralamada kullanıcı deneyimi, Google tarafından daha da önem verilen bir konu haline geldi. Site hızı, mobil uyumluluğu gibi faktörler de kullanıcı deneyimini etkileyen metrikler arasında yer alıyor.
  • İçeriğin kalitesi ve içeriğin kazandığı backlinkler arama sıralamalarını etkileyen iki temel faktör olarak geçiyor. Google artık doğal backlink kazanımı hakkında daha seçici davranıyor. İçeriğin doğal olarak backlink kazanabilmesi için diğer içeriklerden çok daha iyi olması bu noktada önem taşıyor. 
  • İçerik pazarlamasında son 5-6 yıldır artan rekabet de Rand Fishin’in 10x Content adlı konsepti öne sürmesine neden olan etmenlerden biri. 
  • Kullanıcı beklentilerinin gün geçtikçe daha da artması, aradıkları şeye anında ve aşırı hızlı bir şekilde ulaşabilmek istemeleri de yine iyi içeriklerin bir noktadan sonra yeterli gelmediğinin/gelmeyeceğinin kanıtlarından biri. 

10x Content Nedir?

10x Content’i tüm içerik yazarları için ulaşılması gereken bir doruk noktası, Everest zirvesi olarak düşünebilirsiniz. Bazı kaynaklarda Bad-Ass Content diye de geçiyor. Bir konu hakkında diğer yazılmış tüm içeriklerden 10 kat daha iyi, 10 kat daha faydalı ve kapsamlı yani olabilecek en iyi içerikten bahsediyoruz. Bir konu hakkında verilebilecek tüm cevapları veren, bunu yaparken de konuya diğer içeriklerin değinmediği eşsiz bir yönden bakabilen bir içerik. 10x Content’in diğer içeriklere göre nerede konumlandığını daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki grafiğe bakabilirsiniz. 

Bir içeriğin 10x olarak nitelendirilebilmesi için bazı kriterler mevcut:

  • Daha önce bahsettiğimiz gibi UX artık hiç olmadığı kadar önem taşıyor. Kullanıcılar artık ideal yüklenme süresi olarak nitelendirilen 2-3 saniyede yüklenemeyen sayfaları terk ediyor, bu sebeple website hızı 10x content için önemli. İçeriğin kolayca görüntülenmesi ve okunabilmesi için UI da yine önemli. Video ve resimlerin hızlı yüklenebilmesi, diğer cihazlarla uyumlu olması, sitenin arama butonu içermesi, tüm linklerin sorunsuz bir şekilde çalışması gibi faktörler de yine kullanıcı deneyimini etkileyenler arasında. 
  • İçerik; güvenilir, faydalı, ilginç ve göze çarpan olmalı. Bütün bu kriterleri karşılamak zorunda olmasa da birçoğuna cevap verebilmeli.
  • Diğer tüm içeriklerden farklı olarak daha önce ele alınmayan, konunun “unique” bir yönünü ele alabilen veya detay sunabilen bir içerik olmalı. 
  • Duygusal bir tepki yaratabilen, kullanıcının aklını başından alabilecek, hayranlık uyandıran bir içerik olmalı. 
  • Kullanıcının problemlerine çözüm bulabilen, sorularına cevap verebilen, kapsamlı ve olağandışı bilgiler veya kaynaklar sunabilmeli. 
  • İçeriği kullanıcının beklemediği bir tarzda sunabilmeli. Bu içerik kullanıcının herhangi bir şekilde katılım sağlayabileceği veya entegre olabileceği çeşitli widgetlar, görseller veya infografikler kullanılarak sunulabilir. 

10x Content Nasıl Yaratılır? 

  1. Derin Bir İçgörü Elde Et
    10x content yaratırken sadece en yakın rakiplerinizle değil, kullanıcıların dikkatini çekebilecek ve zamanını harcayabileceği her türlü içerik ile rekabet ediyorsunuz. Bu sebeple çok kapsamlı bir rakip analizi yapmak, arama sonuçlarında içerik yaratmak istediğiniz konuya odaklanmanız gerek. Bu analizi yaparken kendinize sormanız gereken sorular; “Bu içerikte verilen çözüm/bilgi için sorulan soru nedir? Yazı kullanıcılara ne kadar hitap ediyor? İçerik gerçekten değerli ve faydalı bilgi sunabiliyor mu? İçerik, çeşitli platformlarda iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor mu?” olacaktır. 
  2. Diğer İçeriklerde Olmayan Eşsiz Bir Yön Bul
    10x’in en büyük özelliklerinden biri de, içeriği eşsiz bir şekilde sunabilmektir. Bir konu için içgörü ile rakiplerde olmayan ve içeriğe değer katabilecek eşsiz bir yön buldunuz. Sıra bu eşsiz yönü eşsiz bir şekilde sunmaya karar vermekte. Bunu nasıl sunduğunuz ise sizin yaratıcılığınıza kalıyor. Yazının en altındaki linkten 10x content örneklerine bakabilirsiniz. 
  3. Mobil ve Sosyal Bir Deneyim Yarat
    Yaratılan her içerik mobil ve diğer platformlar için optimize edilmeli. Aynı zamanda sosyal platformlarla da kolayca paylaşılabilecek, kullanıcıyı paylaşmaya da teşvik edecek bir deneyim sağlayabilmeli. 
  4. Viral İçerik Hakkında Endişelenmeyi Bırak
    Bir içeriği sırf viral olacak diye oluşturmak hemen hemen hiç viral olmayacağı anlamına geliyor. İçerik çizginize, hitap ettiğiniz kitleye sadık kalmak ve samimi olabilmek çok daha önemli. 

Son zamanlarda artan Google güncellemeleri ve içeriğe verilen önemin artması ile birlikte 10x Content gibi konseptleri gelecekte daha çok göreceğiz gibi duruyor. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz. 🙂

Yararlanılan Kaynaklar

  1. https://sparktoro.com/blog/resources/10x-content-by-rand-fishkin/
  2. https://moz.com/blog/how-to-create-10x-content-whiteboard-friday
  3. https://www.singlegrain.com/blog-posts/content-marketing/absolutely-everything-need-know-10x-content/
  4. https://moz.com/blog/why-good-unique-content-needs-to-die-whiteboard-friday
  5. https://www.jeffbullas.com/secrets-behind-creating-10x-content-site/
  6. https://www.forbes.com/sites/sujanpatel/2016/02/10/the-beginners-guide-to-10x-content/#7a1910c9429d
0 Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Cross Domain Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Google Analytics kullanıcı metriklerini ölçümlemek için Client-ID atamaktadır ve kullanıcının her oturumunda göndermiş olduğu hit’leri Client-ID’si ile eşleştirir.…
firebase-analytics-console

Firebase Event Log’lama

Google’ın ücretsiz hesaplar için eski GA SDK’sını emekliye ayıracağını duyurmasının ardından Firebase’e geçişler daha da önem kazanmaya başladı.…