Domain Değişikliklerinde SEO

0 Shares
0
0
0

Web sitenizin domain adını değiştirmek istediğiniz ya da zorunda kaldığınız zamanlar olabilir. Bu oldukça önemli ve zor bir karardır, düşünülmesi gereken birçok parça vardır ama potansiyel olarak en önemlisi SEO üzerindeki etkisidir. Geçiş her ne kadar düşündürücü olsa da iyi bir planlamayla yaşanacak olan kayıp SEO açısından minimum tutularak süreç tamamlanabilir.

  • Öncelikli olarak geçiş aşaması çok iyi planlanmalı, her Url göz önünde bulundurulmalı, tüm aşamalar düşünülmelidir. 
  • Bu aşamada işe mevcut durumu analiz etmek ve yol haritanızı oluşturmak için site audit’le başlanabilir.
  • Domain geçişi ile birlikte site tasarımında da bir değişiklik düşünülüyorsa ideal olan önce domain geçişini başarıyla tamamlamak, sonrasında tasarım değişikliğine gitmektir. Bu iki değişikliğin aynı anda yapılması hem teknik hataların hem de kullanıcının yaşayacağı olumsuz deneyimlerin artmasına sebep olabilir. 
  • Taşınma eğer mümkünse trafiğin daha düşük olduğu zamana denk gelecek şekilde ayarlanabilir. Trafiğiniz yılın belli dönemlerinde veya haftanın belli günlerinde azalıyorsa, ideal olan, taşıma işlemini bu gibi trafiğin daha düşük olduğu zamanlarda yapmaktır. 
  • Domain geçişi süreci anahtar kelime stratejisini değerlendirmek için de fırsat olabilir. Bu süreçte hedeflenecek yeni anahtar kelimeler değerlendirilebilir, bu anahtar kelimelerden elde edilen trafiği arttırmak için yeni stratejiler oluşturulabilir. Geçişten sonraki aylarda genel performans değerlendirilirken anahtar kelimeler (özellikle yeni anahtar kelimeler) takip edilebilir. 

Domain Değişikliğinde:

URL Yapısı

Domain değişikliğinde eğer çok gerekli değilse Url yapısının değiştirilmesi önerilmez, ideal olan Url yapısını korumaktır. Url yapısını korumak, site geçişinde ortaya çıkabilecek yönlendirme hataları gibi sorunları önlemeye yardımcı olur.

301 Yönlendirmeleri

Domain değişikliği sırasındaki  en önemli noktalardan biri 301 yönlendirmeleridir. 301 kodlu yönlendirmeler sadece kullanıcıları doğru sayfaya yönlendirmekle kalmaz, aynı zamanda arama motoruna da sayfanın kalıcı olarak taşındığını belirterek değerinin yeni sayfaya taşınmasını sağlar.

 301 yönlendirmelerinde trafik kaybetmemek için bu yönlendirmelerin İçerik Yönetim Sisteminizde (CMS) doğru bir şekilde uygulandığından emin olmalısınız.

Bu süreçte eski domaindeki sayfaların tamamının yeni domainin ana sayfasına yönlendirilmesi de tercih edilebilen bir durumdur ancak önerilmez. Bu yöntemle 404 hatalarının önüne geçilebilir ancak kullanıcı deneyimi açısından olumsuzdur. Google’da indekslenmiş halde bulunan eski sayfaları arama sonuç sayfasında bulan kullanıcılar ziyaret etmeyi bekledikleri sayfa yerine yeni domain’in ana sayfasına yönlenirse kullanıcı açısından olumsuz bir deneyim olacak ve bounce rate(hemen çıkma) oranı artacaktır. Ayrıca Google yönlenilen yeni sayfaları eskileriyle alakalı bulmazsa değer aktarımı gerçekleşmeyebilir.

Bu durumda sayfadan sayfaya yönlendirme daha çok efor gerektiren ancak daha sağlıklı bir yöntemdir. Bazı durumlarda yeni sitede birebir karşılığı bulunmayan sayfalar olabilir. Bu durumda içerik olarak mümkün olduğunca benzer sayfalara yönlendirme yapmak tercih edilmelidir. Bu yöntem hem kullanıcı deneyimi hem de SEO açısından daha doğrudur.

Backlinkler

SEO açısından en önemli faktörlerden biri domain otoritesidir. Sitenize gelen backlinkler ise domain otoritenizin belirlenmesinde önemli bir faktördür. Bu yüzden backlink alan sayfalarınızın geçişten sonra hata vermemesi çok önemlidir. Bunu sağlamak için eski domaininize backlink veren sitelerle iletişime geçip, domain değişikliğinden onları da haberdar ederek linkleri düzeltmelerini isteyebilirsiniz. Ancak, bu çoğunlukla mümkün olmayabilir. Bu durumda yapılması gereken backlink almış bütün sayfaları yeni domainde karşılık geldikleri sayfalara 301 koduyla yönlendirmektir.

Google Search Console

Domaininizdeki değişiklikleri Google’a bildirmeniz gerekir, bunu Search Console’da bulunan ‘Adres Değişikliği’ aracı ile yapabilirsiniz.  Adres değişikliği aracı ile Google’ı yaptığınız değişiklikten haberdar eder ve yeni domaininizin mümkün olan en kısa sürede Google tarafından indekslenmesini sağlarsınız.  

Adres Değişikliğini bildirmeden önce tüm içeriği taşıyıp, 301 yönlendirmelerinin tamamının gerçekleştiğinden emin olmanız gerekir.  Search Console adres değişikliği için daha ayrıntılı bilgi ve yönlendirmelere buradan ulaşabilirsiniz.Bazı durumlara sitelerin taşınması parça parça yapılabilir. Böyle bir durumda taşınma 90 günden uzun sürecekse geçiş uygulamaları burada anlatıldığı gibi yapılmalıdır.

Google Analytics

Domain değişikliğinden sonra yeni bir Analytics hesabı kurmak rastlanabilir bir durum olsa da ideali bu değildir, çünkü eski domaine ait bütün veriler kaybedilir. İdeali aynı Analytics hesabını kullanmak ancak verilerin sürekliliğini korumak için adı güncellemektir. Analytics hesabınızdan önce URL’inizi sonrasında ise profil ayarları kısmından profil adlarınızı güncellemeniz gerekir.

Yeni domain verileri ile eski domain verileri analyticste aynı olmalıdır. Özelleştirme için bazı değişikler yapılması istenilebilir veya gerekebilir, bu durumda UA numarası aynı kalmalıdır. Search Console ve Anaytics hesaplarınızı güncelledikten sonra bu hesapları tekrar birbirine bağlamayı unutmayın. Bununla ilgili ayrıntılı bilgi ve yönlendirmelere buradan ulaşabilirsiniz.

Index ve Crawl

Arama motoru işlemlerini Crawling, indexing ve ranking olarak üçe ayırabiliriz.

Crawling yani tarama, Google’ın sürekli olarak yeni sayfalar araması ve bunları bilinen sayfalar listesine eklemesi sürecidir.

Indexing yani dizine ekleme ise keşfedilen sayfanın içerik ve anlam bakımından analiz edilerek dizine eklenmesidir. 

Son adım olan ranking, yani sıralama ise dizine eklenen sayfaların arama sonuç sayfasında gösterilmesidir.

301 yönlendirmeleri tamamlandıktan sonra yeni domainimizin uygun şekilde indekslendiğinden ve crawl edildiğinden emin olmalıyız.

Domain değişikliği sırasındaki dalgalanmaları tam anlamıyla kontrol edemeyiz ancak yeni domainimizin düzgün bir şekilde indekslenip crawl edilmesini sağlamaya çalışabiliriz. 

Sosyal Medya

Domain değişikliği sonrası sosyal medya profilleri incelenmeli ve profille yeni domaine uygun olarak güncellenmelidir. Eski domaine yapılan referanslar yeni domain adıyla değiştirilmeli, resimler ve logolar güncellenmelidir.

Structured Data (Yapılandırılmış Veri)

Structured data, yani yapılandırılmış veri bir sayfa hakkında bilgi sağlayıp, sayfa içeriğini sınıflandırmak için kullanılan bir kod parçasıdır. Yapılandırılmış veriler eklemek Google’a sayfanın anlamıyla ilgili ipuçları verir. 

https://developers.google.com/search/docs/guides/intro-structured-data sayfasından yapılandırılmış veriye  bir örnek: 

Bu örnekteki yapılandırılmış veriler, tarifin her bir öğesini etiketlediği için kullanıcılar tarifi malzeme, pişirme süresi veya diğer özelliklerine göre aradığında bu sayfanın sıralama alma şansı  artacaktır.

Eski domaine uygulanan yapılandırılmış veriler yeni domaine de eklenebilir veya domain değişikliğiyle beraber site yeniden geliştiriliyorsa structured data’da da değişiklikler yapılabilir.


SEO HTML Etiketleri

Eski domainde optimize edilmiş title, description, heading tag ve image alt attributelar yeni siteye de aktarılmalıdır. Domain geçiş süreci optimize edilmemiş yapıların optimizasyonunu sağlamak için değerlendirilebilir, sitede geliştirmeler yapılıyorsa yeni siteyle beraber html etiketlerinde de değişiklikler olabilir.

Domain geçişi tamamlandıktan sonra herhangi bir sorun olması ihtimaline karşın eski domain adının kontrolü en az 6 ay elde tutulmalıdır.

0 Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Cross Domain Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Google Analytics kullanıcı metriklerini ölçümlemek için Client-ID atamaktadır ve kullanıcının her oturumunda göndermiş olduğu hit’leri Client-ID’si ile eşleştirir.…
firebase-analytics-console

Firebase Event Log’lama

Google’ın ücretsiz hesaplar için eski GA SDK’sını emekliye ayıracağını duyurmasının ardından Firebase’e geçişler daha da önem kazanmaya başladı.…