Google’ın ücretsiz hesaplar için eski GA SDK’sını emekliye ayıracağını duyurmasının ardından Firebase’e geçişler daha da önem kazanmaya başladı. Birçok markada en azından iki aracı beraber kullanacak şekilde çalışmalar zaten bir süredir devam ediyordu. Ancak burada en çok karşılaşılan problem, Firebase’in Google Analytics kadar yerleşik bir tool olmamasından kaynaklanan iyi uygulama pratiklerinin eksikliği diyebiliriz.
Karşılaştığımız birçok Firebase projesinde sadece SDK’nın eklenmiş, ve default olarak toplanan event’lerin log’landığını görüyoruz. Ancak markaların yapmaya artık alışmış olduğu Google Analytics kurulumları gibi özelleştirilmiş Firebase event log’lamanın şu an çok daha seyrek olarak denk geldiğimiz bir şey olduğunu söyleyebiliriz.
Bu durumun bir uzantısı olarak Firebase’in GTM ile birlikte kullanılması ise daha da az uygulanan bir pratik. Halbuki bunun sağladığı esneklik ve rahatlık kesinlikle göz ardı edilmemeli.
Event Log’lama
Uygulamaya Firebase ve GTM’in eklendiğini varsayarak event log’lama ve user parametresi belirleme gibi eylemlere geçebiliriz. Farklı dillerde farklı şekilde yazılacak olsa da “Sign Up” event’i için bir örneğini aşağıda görebilirsiniz.
Bundle params = new Bundle(); params.putString("result", result); params.putString(Param.METHOD, method); mFirebaseAnalytics.logEvent("Sign Up", params);
Burada “Sign Up” log’lanacak ismi, result ve method ise bizim parametre olarak almak istediğimiz değişkenler. “result” kayıt işleminin başarılı olup olmadığını, “method” ise kayıt için hangi yöntemin (email, facebook, vb.) kullanıldığını verebilir.
Daha sonra bu event’i GTM’de modifiye edebilir veya yanlış implementasyondan dolayı datayı kirletecek kriterlere sahipse Firebase’e ulaşmasını engelleyebilirsiniz.
GA360 müşterileri içinse GA SDK’sı halen kullanımda olduğu için event parametrelerini değişken olarak kullanarak Google Analytics’e event olarak göndermek mümkün.
Bu event’in trigger’ını ise GTM’de custom event trigger kullanarak oluşturabiliriz.
Event’in çok sayıda parametresi olması durumuda ise Firebase arayüzünde bu parametrelerin raporlaması “Parameter reporting” ayarları ile modifiye edilebilir.
Bu ayar aşağıdaki gibi raporlama tipini değiştirecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta aktif olarak kullanılabilecek parametre sayısıdır. Şu an için Firebase’de 10 adet metin, 40 adet de nümerik olmak üzere proje başına toplamda 50 parametre kullanılabiliyor. Firebase projesinin web + app mülküne dahil edilmesi durumunda ise bu limit 50 metin, 50 de nümerik olmak üzere toplamda 100 adede yükseliyor.
Event implementasyonların nasıl debug edilebileceğini ise sonraki yazılarda inceleyeceğiz.