Google Analytics verileriyle sadece raporlama için aylık, haftalık raporlarınıza çok mu zaman ayırıyorsunuz? Ya da rapor zamanı yaklaştığında bu iş sizin için çekilmez bir hal mi alıyor? Bu yazı ile size bu raporları yalnızca export tuşuna basarak 2 dakika içinde yapabileceğinizden bahsedeceğiz. Raporlamaya ayırdığınız tüm zamanı da artık verilerinizi analiz etmede kullanabilirsiniz.
Google Analytics’i kullanıcıları için, Analytics API’lerini sorgulamaya ve bir kerelik başlangıç kurulumuyla Excel’de otomatik raporlar oluşturturmaya olanak sağlayan güçlü araçlar bulunuyor. (Supermetrics Data Grabber muhtemelen bu türden en iyi bilinen araçtır) Ancak office lisansları almayı tercih etmiyor fakat Google Drive paylaşım seçeneklerini seviyorsanız bu eklenti size Excel üzerinde Analytics verileriyle yapabileceğiniz tüm raporlamaları otomatik ve ücretsiz olarak yapma imkanı sunuyor.
Kurulum
- Google Analytics’te kullandığınız hesapla Google Drive’a giriş yapın.
- Baş bu sayfayı ve “Ücretsiz” butonuna tıklayın. (Google Sayfalara yönlendirileceksiniz.)
- İzinler bölümünde izin verdikten sonra da eklenti yüklenecektir.
Yeni aracınıza menüdeki “Eklentiler” etiketinden erişebileceksiniz.
İlk Raporunuzu Oluşturun
“Yeni rapor oluştur” u tıkladığınızda, eklentinin basit arayüzü ile karşılaşacaksınız.
“Yeni rapor oluştur” u tıkladığınızda, eklentinin basit arayüzü ile karşılaşacaksınız. Bu form oldukça basit ve açıklayıcı bir formdur. Raporunuza bir isim verin. Analytics hesabınızı, ihtiyacınız olan metrikleri ve boyutları seçin. İstediğiniz metrik ve boyutları göremiyorsanız endişelenmeyin. Bir sonraki adımda ihtiyacınız olan her şeyi özelleştirebilirsiniz (örn. tarih aralıkları ve filtreler). Bu temel örnekte, “Metrik” alanındaki Oturumlar’ı seçmeniz yeterlidir.
“Rapor oluştur” u tıklayın, aşağıdaki tablo görünecektir:
Yalnızca “Eklentiler” etiketindeki “Raporları çalıştır” ı tıklayın. Araç istediğiniz verileri almak için Analytics API’lerini sorgulayacak ve açılır bir pencere oluşturmak istediğiniz raporun başarılı olup olmadığını söyleyecektir. Yeni bir sayfada, varsayılan tarih aralığında (son 7 gün) kayıtlı oturum sayısını gösteren asıl raporu göreceksiniz.
Karşılaştırma amacıyla diğer raporu tutarken yeni bir rapor oluşturmak isterseniz eski olanı kopyalayıp yapıştırarak, ardından gereken yerlerde değerleri değiştirerek (tarih vs.) yeni bir sütun ekleyin. (Raporlar iki ayrı sayfa halinde oluşturulacaktır).
Görünüm Seçimi
Burada, sorgulamak istediğiniz Analytics görünümünü belirleyebilirsiniz. Burada sadece bir görünüm seçebilirsiniz. İki veya daha fazla görünüm keşfetmeniz gerekiyorsa, yeni sütunlar eklemeniz gerekir. Görünüm kimliğinizi bulmak için Analytics’e gidin ve “Yönetim” i ve ardından “Ayarları göster” i tıklayın.
Örneğin – ga:12345678
Başlangıç ve bitiş tarihleri
Tarihleri manuel olarak yazabilirsiniz veya göreli tarihleri bugün ve dün gibi formüllerle kullanabilirsiniz. “Bu haftaya karşı geçen haftaya karşı” olacak şekilde bu hafta bir rapor oluşturmak istediğinizi varsayalım. “bu hafta” ve “geçen hafta” adlı iki sütun şöyle ayarlanmış formüllerle oluşturmaktır:
Tarihlerin kullanımlarına ilişkin daha fazla örnek burada bulunabilir. Bunun için, Google’ın resmi belgelerini de kontrol edebilirsiniz .
Tarih formatı – mm/dd/yyyy
Metrikler ve boyutlar
Burada, Google Analytics’ten hangi verileri almak istediğinizi, eklentinize anlatabilirsiniz. Her rapor için virgülle ayrılmış olarak en fazla 10 ölçüm ve 7 boyut belirleyebilirsiniz. Metrikler ve boyutlar arasında geçerli kombinasyonları bulma konusunda yardıma ihtiyacınız olursa, bu sayfaya gidebilirsiniz.
Örnek boyut, metrik formatı – ga:sessions, ga:users… and ga:country, ga:bounces…
SONUÇ
Aşağıdaki örnek rapor Google Sheets üzerinde Google Analytics eklentisinin yardımıyla yapabileceklerinize temel bir örnektir. Verilerin Analytics API’lerinden nasıl düzgün bir şekilde alabileceğinizi anladığınızda , tamamen otomatik ve kişisel bir ayar oluşturmak için bunları yeni bir sayfada istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
Son olarak raporları tek bir düğmeye basmadan otomatik olarak güncellemek için zamanlayabilirsiniz.
İhtiyacınız olanı bulmak için yukarıdaki menüden Eklentiler> Google Analytics’e gidin.
API’ı bu şekilde kullanarak, gerçekten önemli olan metrikleri rutin olarak hızlı bir şekilde inceleyebileceksiniz. Bu sayede raporlamaya ayırdığınız zamanı analiz ve geliştirmeler için kullanabilirsiniz.