Google BERT Güncellemesi

0 Shares
0
0
0

“Bidirectional Encoder Representations from Transformers” yani kısa adıyla BERT algoritması Ekim ayı sonunda Google tarafından search algoritmasının yeni ve büyük bir parçası olarak duyuruldu. Öyle ki pek çok uzman bunun Google’ın son 5 yılda yaptığı en büyük güncelleme olduğunu iddia ediyor.

Bu yeni güncelleme aslında daha önceki yıllarda yapılan Semantic Search ve RankBrain çalışmalarının devamı niteliğinde sayılabilir. Yani, Google’ın sürekli olarak kullanıcının arama niyetini daha iyi ve doğru şekilde anlayarak ona aradığı sorgular ile en alakalı sonuçları organik olarak sunabilmek için yaptığı çalışmalara yeni bir tanesi daha eklenmiş oldu.

İlk etapta arama sonuçlarının yaklaşık %10’unun etkileneceği BERT güncellemesi tabii ki bir çok dil ve içerik bazlı güncelleme gibi öncelikle İngilizce olarak yapılan aramalar ve sonuçlar üzerinde etkili olmaya başlasa da yavaş yavaş Türkçe de dahil diğer dillere de yansımaya başladı.

RankBrain Algoritması Nedir?

BERT algoritmasını araştırmadan önce RankBrain ve buna bağlı diğer kavramları anlamakta yarar var.

Google RankBrain ile temelde bir makine öğrenme (machine learning) mekanizasmasını kullanmaya başlamıştır. Bundan önce daha temel algoritmalarını arama sonuçlarını düzenlemekte kullanırken RankBrain ile daha fazla kişisel metriklere dayalı bir algoritmaya geçmiştir. Buna örnek olarak da arama yapan kişilerin lokasyonu, daha önce yaptığı aramalar, hem kendisinin hem başka kullanıcıların aynı aramayı yaptığında ziyaret ettiği siteler, aramanın yapıldığı zaman ile arama niyeti gibi ek metrikler önemli hale gelirken, Google bunları kullanarak kullanıcıya daha fazla kişiselleştirilmiş sonuçlar vermeye çalışmaktadır.

RankBrain’in çalışma mantığını anlamak için Moz.com’un 2015’de yayınladığı Google Rank Brain makalesinde verdiği örneği inceleyebiliriz.

Bu örnekte “Olympics location” şeklinde bir arama yapan kişinin arama niyetine göre nasıl arama sonucunun şekillenebileceği verilmiştir.

Kullanıcı bu aramayı yaparken Yaz mı yoksa Kış Olimpiyatlarını mı aramaktadır, çoktan tamamlanmış yoksa sıradaki bir olimpiyatı mı merak etmektedir, arama yapan kişi olimpiyatlara katılmak mı istiyor ve adres mi arıyor veya tamamen farklı olarak olimpiyatların tarihi bilgilerini mi arıyor gibi pek çok farklı arama niyeti ortaya çıkmaktadır.

Google’ın bu arama sorgusuna en alakalı cevabı vermesi sadece içerik kalitesi, on page SEO veya backlink kalitesini analizi etmesi ile mümkün olmayacaktır. Bu durumda da yukarıda bahsettiğimiz ek metriklerin devreye girmesi gerekmektedir. Örneğin, aynı aramayı yapan diğer kullanıcılar çok büyük oranda bir sonraki olimpiyat yeri ve tarihini öğrenme eğilimi göstermişse bu durumda bu kullanıcıya da gelecek yaz veya kış (arama yapılan tarihe göre karar verilebilir) olimpiyatlarının nerede yapılacağı ile ilgili bir cevap kutucuğu ile cevap verilebilir.

Veya arama yapan kullanıcı o esnada vuku bulan bir olimpiyat etkinliğine yakın bir lokasyonda arama yapıyorsa bu durumda da bir adres kutucuğu, harita, local search box gibi kullanıcıyı yönlendirecek bir bilginin en yukarıda gösterilmesi gerekebilir.

Google’ın Resmi Açıklaması

BERT update ile ilgili olarak Google’dan gelen resmi açıklama ise şu şekilde oldu:

“These improvements are oriented around improving language understanding, particularly for more natural language/conversational queries, as BERT is able to help Search better understand the nuance and context of words in Searches and better match those queries with helpful results.

Particularly for longer, more conversational queries, or searches where prepositions like “for” and “to” matter a lot to the meaning, Search will be able to understand the context of the words in your query. You can search in a way that feels natural for you.”

Özetleyecek olursak, 

Bu geliştirmenin aramalarda özellikle doğal konuşma dili kullanılan sorgular arasındaki nüans ve içerik farklılıklarını daha iyi anlayabilmek için kullanılacağını söyleyebiliriz.

Örnek olarak da İngilizce’de oldukça yakın anlamda kullanılan ancak cümle içinde niyet anlamında farklılık gösterebilecek “to” ve “for” bağlacı gibi çok ufak nüanslar veriliyor.

BERT Ne Anlama Geliyor?

Google Search Başkan Yardımcısı Pandu Nayak’ın resmi Google blogunda duyurduğu gibi BERT güncellemesi “aramaları her zamankinden daha iyi anlamak” amacıyla geliştirilmiştir.

Oldukça uzun süre önce hayatımıza giren Semantic Search kavramı ve aslında ilk olarak taa 1996 yılında Bill Gates tarafından ortaya atılan ancak özellikle SEO dünyasında 2010’dan sonra yankılanmaya başlayan “Content is the King” nidaları ile birlikte websitelerinde içeriğin önemi çok daha fazla anlaşılmaya ve dahası hissedilmeye başlamıştı.

İlk olarak Şubat 2011’de ilk sürümü yayınlanan ve seneler içinde bir çok versiyon ile geliştirilen Panda update ile başlayan bu serüvende Panda dışında da büyüklü küçüklü birçok güncelleme hayatımıza girdi. Bu güncellemelerin bir kısmı içerik kalitesi ile alakalı bir kısmı ise Google’ın bu içerikleri ve arama sorgularını daha iyi anlamaya yönelik olarak geliştirilmiştir. 

Tüm bu güncellemeler gibi BERT de özünde kaliteli içeriğin önemini barındırıyor. Ancak bunun yanına kullanıcı aramalarını her zamankinden daha iyi analiz edebilmek, bir konu ile alakalı daha fazla keyworde hitap edebilmek ve kullanıcı niyetini her zamankinden iyi anlayabilmek için yapılan çalışmalara da ağırlık vermemizi sağlayacak gibi görünüyor.

Yararlanılan kaynaklar;

https://moz.com/learn/seo/google-rankbrain

https://www.searchenginejournal.com/google-bert-update/332161/

https://www.blog.google/products/search/search-language-understanding-bert/

0 Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Tarama Bütçesi Optimizasyonu

Google’ın ana amacı kullanıcıya aradığı bilgiyi en iyi şekilde sunmaktır. Herhangi bir konu ile ilgili internette milyarlarca sayfa…

YouTube SEO Video Optimizasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

YouTube Video Optimizasyonu Nedir? YouTube video optimizasyonu; kanalınızda bulunan videoların halihazırdaki performanslarını daha yukarı çekmek, videolarınızın YouTube tarafında…

Google RankBrain nedir?

RankBrain, Google’ın temel algoritmasının, arama motoru sorgularıyla en alakalı sonuçları belirlemek için makine öğrenimini (makinelerin veri girişlerinden kendilerini…