RankBrain, Google’ın temel algoritmasının, arama motoru sorgularıyla en alakalı sonuçları belirlemek için makine öğrenimini (makinelerin veri girişlerinden kendilerini öğretme yeteneği) kullanan bir bileşenidir. RankBrain öncesi Google, belirli bir sorgu için hangi sonuçların gösterileceğini belirlemek için temel algoritmasını kullanıyordu. RankBrain sonrası Google, yalnızca sorguda bulunan keywordleri baz alarak değil, yapılan arama sorgusunu yorumlayarak sonuç sayfası oluşturmaya başladı. Bu sayede arama yapan kişinin amacını ayırt ederek daha alakalı sonuçlar göstermeye başladı.
RankBrain’i net bir şekilde anlayabilmemiz için, “Olimpiyatlar nerede” gibi bir arama motoru sorgusu üzerinden ilerleyelim;
Bu aramanın gerçek amacı nedir? Aramayı yapan kullanıcı, bir sonraki olimpiyat oyunlarının hangi şehirde olacağını öğrenmek istiyor ve yaptığı aramanın içindeki kelimeler Olimpiyatların olacağı şehirle alakalı bir veri içermiyor.
Ancak gelen sonuç, direkt olarak hangi şehirde yapılacağı ile alakalı. Eski Algoritma olsa içinde Tokyo geçmeyen bu aramaya, sorunun cevabından oldukça bağımsız başka yanıtlar getirmesi oldukça muhtemeldi.
Örneğin; ilk olimpiyatların yapıldığı yer, içinde olimpiyatların konumu ile alakalı bilginin bulunduğu başka metinler veya daha önce gerçekleşmiş olan olimpiyatlar ile ilgili haberler gibi.
RankBrain’in kapasitesi bu karmaşık ama yaygın durumda ortaya çıkıyor. Yalnızca, makine öğrenme algoritmasının arama davranışında “fark ettiği” kalıplara dayalı olarak sonuçları matematiksel olarak hesaplayabilmesi sayesinde, “olimpiyatlar nerede” sorgusuna bakan insanların çoğunluğunun sonraki oyunların nerede olduğunu bilmek istediklerini belirleyebiliyor ve buna uygun sonuçları karşımıza çıkartıyor.
Bu durumda, yaklaşan oyunların yerinin içinde bulunduğu bir Google yanıt kutusu, arama yapanların ihtiyaçlarının çoğuna hizmet edecektir demek çok da yanlış olmaz.
Fakat bu yanıt kutusu, çoğu “Olimpiyatlar nerede” aramasının arkasındaki amacı ele alabilsede, Google’ın göz önünde bulundurması gereken önemli istisnalar da vardır.
Örneğin, arama bir Olimpiyat şehrindeki (Tokyo gibi) bir kullanıcı tarafından oyun haftasında yapılıyorsa, Google bunun yerine açılış törenlerinin yapılacağı alana yol tarifleri verebilir. Başka bir deyişle, amacı yorumlamak ve arama yapanları memnun etme olasılığı en yüksek sonuçları sunmak için kullanıcının konumu ve içerik tazeliği gibi sinyalleri dikkate almaktadır.
RankBrain SEO yapma şeklimizi değiştiriyor mu?
Açık konuşmak gerekirse evet değiştiriyor. Çünkü artık kullanıcının arama yaparken kullandığı kelimeler kadar kullanıcının niyeti de önemli. Üstelik Şubat ayında gerçekleşen BERT update’i ile daha da önemli hale geldi. Dolayısı ile arama “niyetinden” tamamen bağımsız, yalnızca keyword odaklı bir yaklaşımla artık SEO yapmak pek de mümkün değil.
RankBrain öncesi, tüm sorgular benzer sinyaller üzerinden değerlendirilip sıralanıyordu. Ancak RankBrain sonrasında yeni olan bir deprem şiddeti gibi bir arama için, karşınıza gelecek sonuçlardaki bilginin tazeliği ve doğruluğu daha önemli bir sıralama faktörü iken; Türk müziğinin tarihi gibi bir sorgu için, içerik derinliği, web sitesinin ilgili konudaki otoritesi daha önemli sıralama faktörleri olarak karşımıza çıkıyor.
RankBrain sonrası keyword research yapmak gereksiz mi?
Eskiden olduğu gibi, kelime araştırması yapmak hala çok gerekli bir SEO adımı. Ancak, eskiden yaptığımızdan farklı olarak süreci biraz eğip bükerek RankBrain’e uyum sağlayacak şekilde tamamlamalıyız.
Yine bir örnek üzerinden ilerleyelim;
Eskiden kelime araştırması yaparken “en iyi filtre kahve makinesi” ve “filtre kahve için en iyi makine” sorguları iki ayrı sorgu, iki ayrı sayfa ve iki ayrı SERP demekti. Artık öyle değil.
RankBrain sonrasında, Google’ın algoritması artık bu 2 sorgunun da aynı cevabı arayan sorgular olduklarını anlayıp, aynı SERP ile yanıt veriyor. Dolayısı ile SEO yapan kişilerin de eskiden yaptığı gibi bu 2 sorgu için 2 ayrı sayfa yaratmasına gerek kalmıyor, tek sayfa yeterli oluyor.
Peki bu, long tail keywordlerin öldüğü anlamına mı geliyor?
Bu soruya, her SEO’cu gibi “Well, It depends.” Diyerek yanıt vermek istiyorum.
Öldü diyemeyiz, ama ölmedi de diyemeyiz. Gerçekten üzerinde çalıştığınız web sitesinin faaliyet gösterdiği dikeye ve söz konusu long-tail keyword’lere göre bu sorunun cevabı değişir. Bence siz yine de, mid-longtail keyword’ler üzerine odaklanmaya çalışın 🙂