İçerik Sayfalarınız için Google Tag Manager “Trigger Group”(Tetikleyici Grubu) Trigger’ının kullanımı

0 Shares
0
0
0

Eğer Google Tag Manager (GTM) kullanıyorsanız ve web-sitenizde yer alan içerik sayfalarını gerçekten okunduğunda tetiklenen bir tag oluşturmak istiyorsanız. Kullanabileceğiniz bir GTM özelliğinden bahsetmek istiyorum.

Kullanıcıların web-sitenizde yer alan içerik sayfalarını okumasını ölçümlemek isteyen GTM kullanıcıları genellikle ilgili sayfanın URL(Uniform Resource Locator)’inde tetiklenecek bir “Page View”(Sayfa Görüntüleme) Tag(Etiketi)’i yerleştirirler fakat bu durumda ilgili sayfaya gelen kullanıcılar sadece sayfaya ulaştıklarında yani okuma yapmadan çıktıklarında da bu Tag tetiklenir ve sağlıklı bir ölçümleme yapılmamış olur.

Bu durumu engellemek için de genellikle ilgili içerik sayfasına kurulan bir “Scroll Depth” (Kaydırma Derinliği) Trigger’ı ölçümlemenin sağlamlaştırılması için GTM kullanan analistler tarafından kurulur fakat yine küçük bir sorun var, ilgili sayfaya gelip scrollu sonuna kadar hızlıca indiren kullanıcılar da bu trigger da hedeflenir. Özellikle içeriğin sonunda sunulan linkler’i merak eden veya okuma amacıyla değil de sadece web-sitesini araştırırken her sayfayı hızlıca tarayan kullanıcılar da bu yöntemi kullanabilirler. Bu durumda da, gerçekten içeriğinizin okunma oranını ölçümlemek istiyorsanız ve bu stratejiyle veri toplamaya devam ederseniz, yanlış ölçümleme yapmış olursunuz.

Peki bu durumdan nasıl korunacağız. Neyse ki GTM’in bu tip durumlar için sunduğu bir trigger özelliği var. Eğer, siz içerik sayfanızda kullanıcıların sayfayı gerçekten okuduğundan emin olmak istiyorsanız. Şu an GTM in size sunduğu en kolay yöntem, ilgili sayfaya aynı anda, iki farklı trigger kurmak olacak. Örneğin, Sayfaya gelen kullanıcının hem on beş saniye sayfada zaman geçirdiğinde  hem de sayfanın yüzde yetmiş beşine (tamamı değil çünkü sayfalar genellikle sadece içerik yazısından oluşmuyor, web-sitesinin genel yapısı itibariyle en alt kısmında başka alanlar da yer alabiliyor) kadar görüntülendiğinde tetiklenecek bir Tag kurmanız mümkün. Verdiğim örnekte on beş saniyelik zaman, yazının tamamının okunması için geçen süre olarak değil, sayfada belirli bir süre geçirmiş ve sayfanın da ilgili kısmına kadar görüntülemiş kullanıcıları toplayabilmek için  verilmiştir.

Bu tip bir Tag’in çalışacağı bir Trigger kurarken, GTM üzerinden yeni bir trigger kurma seçeneğine tıkladığınızda, seçeneklerden ‘Other’ menüsünün altında Trigger Group’ u seçmeniz gerekiyor. Ardından da GTM arayüzü size gruplamak istediğiniz Trigger’ları soruyor (Eğer örnekteki gibi kullanıcıların içerik sayfasında hem süresini hem de sayfa derinliğine göre çalışan bir Tag kurmak istiyorsanız daha önceden GTM’e ilgili Scroll Depth ve Timer Trigger’ını tanımlamanız ya da bu menü üzerinden yeni bir trigger oluşturmanız gerekmektedir.) Buradan eğer Scroll Depth ve Timer Triggerlarını seçerseniz. Kullanıcılar ancak ve ancak hem belirlediğiniz süreyi bu sayfada geçirdiğinde hem de ilgili derinliğe kadar sayfayı görüntülediğinde çalışacak bir Tag oluşturmuş olursunuz.

Bu Trigger’ları oluştururken dikkat etmeniz gereken bir kaç küçük püf noktaları var;

Öncelikle örnekteki gibi Timer Trigger’ı kuruyorsanız sizden ‘Event Name’, ‘Interval’, ‘Limit’ değişkenleri isteyecektir. Bunlardan ilki olan ‘Event Name’ için daha sonra da kullanabileceğiniz bir isim koyabilirsiniz. ‘Interval’ değişkeni için ne kadar süre sonra trigger’ın aktifleşeceğini girmeniz gerekiyor ama bu değişken milisaniye olarak kabul edildiğinden girdiğiniz saniye bilgisini bin ile çarpmanız gerekmektedir (Örneğin 15 saniye için 15000 milisaniye). ‘Limit’ değişkeni için de bu trigger’ın kaç kez çalışmasını istediğinizi girmeniz gerekmektedir (Bu özellikten de anlayacağınız gibi farklı bir senaryo için timer trigger’ı kurarken belirli süre aralıklarında çalışan bir Tag’de kurabilirsiniz). 

“Scroll Depth” Trigger’ı kurarken ise, GTM size ‘vertical’(dikey) ve ‘horizontal’(yatay) Scroll Depth olarak iki seçenek sunarken, bu seçenekler için pixel veya yüzde girmenizi isteyecektir aynı zamanda hangi tip etkileşimde çalışacağını da soracaktır (Window Load, Container Load ve DOM Ready).

Bu Triggerların çalışma koşulunu ilgili içerik sayfasının URL’i yaparsanız ve Trigger’ları doğru kurarsanız kullanıcılar hem belirli bir süre sayfada zaman geçirdiğinde hem de sayfanın belirli bir yerine kadar görüntüleme yaptığında tetiklenen bir Tag’iniz kurulmuş olur.

Kurduğunuz Tag’i optimum seviyeye getirmek için de kullanıcılarınızın ne kadar sürede sayfanın yüzde kaçını okuması gerektiğini optimize eden çalışmalara yönelebilirsiniz.

Umarım bu bilgiler yardımcı olmuştur.

Okuduğunuz için Teşekkürler,

0 Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Tarama Bütçesi Optimizasyonu

Google’ın ana amacı kullanıcıya aradığı bilgiyi en iyi şekilde sunmaktır. Herhangi bir konu ile ilgili internette milyarlarca sayfa…

Google RankBrain nedir?

RankBrain, Google’ın temel algoritmasının, arama motoru sorgularıyla en alakalı sonuçları belirlemek için makine öğrenimini (makinelerin veri girişlerinden kendilerini…