SEO için sıkça bahsedilen en iyi uygulamalardan biri, bir sorgu alanı hakkında “bazı ilk verileri almak için” bir test PPC kampanyası kullanmaktır ve insanlar PPC verisine bakarak organik optimizasyon çabalarınız için değerli bilgiler edinebileceğiniz gerçeğine sık sık atıfta bulunur. Ancak eskiden Google AdWords olarak bilinen Google Ads, kullanıcılara bir ton veri sunar ve PPC uzmanı olmayan birçok kişi en faydalı bilgileri nerede bulacağını bilmiyor olabilir. Bunun ötesinde: bir Google Ads hesabındaki bilgilerin tümü, SEO sonuçlarını iyileştirmek isteyenler için yararlı değildir ve bazıları SEO çalışmalarına uygulandığında aldatıcı olabilir.
Hali hazırda Google Ads kullanıyorsanız, reklam bütçeniz var demektir ve SEO için ayrıca bütçe yaratamadıysanız ya da diğer SEO araçlarındaki verilerin gerçekliğini sorguluyorsanız, Google Ads verilerini kullanabilirsiniz. Bu yayında, SEO uzmanlarının, organik arama performansını iyileştirmede yararlanabileceği bir Google Ads hesabında bulunan araçlardan bahsedilecektir.
İçindekiler
- Audience Insights (Kitle Görüşleri):
- Segments (Segmentler):
- Filters (Filtreler):
- Click-Through Rate (CTR) on Ads (Reklamlarda Tıklama Oranı):
- Click-Through Rate (CTR) on Keywords (Anahtar Kelimelerde Tıklama Oranı):
- Keywords with High Average Cost Per Click (CPC) (Tıklama Başına Yüksek Ortalama Maliyetli Anahtar Kelimeler):
- Keywords with a Large Number of Impressions (Çok Fazla Gösterim Alan Anahtar Kelimeler):
- High Quality Score, High Volume Keywords (Yüksek Kalite Puanı, Yüksek Hacimli Anahtar Kelimeler):
- Text Ad (Reklam Metni):
- Destination URLs (Hedef URL’ler):
- Conversion Value (Dönüşüm Değeri):
- Placements (Yerleşimler):
- Keyword Planner Tool (Anahtar Kelime Planlayıcı):
- Placement Tool (Yerleşim Aracı):
- Traffic Estimator (Trafik Tahmincisi):
- Contextual Targeting Tool (İçeriğe Dayalı Hedefleme Aracı):
- Opportunities Tab (Fırsatlar Sekmesi):
- Time & Geographic Performance Data (Zaman ve Coğrafi Performans Verileri):
- Search Terms Report (Arama Terimleri Raporu):
- Auction Insights (Açık Arttırma Bilgileri):
- SEO vs PPC
Audience Insights (Kitle Görüşleri):
Daha önce belirlediğiniz bir event ile filtreleyip, websitenizde bu eventi gerçekleştiren kitleyi çıkarabileceğiniz bu araçla birlikte, hangi kitlenin hangi davranışları sergilediğini görebilir, gelecek SEO stratejinizde bu kitlelere yönelik içerik çalışmaları gerçekleştirebilirsiz. Aynı zamanda ilgi alanları ve davranışlara göre bu kitleyi kırabilirsiniz. Örnekte görebileceğiniz üzere sitede 10dk’dan daha fazla kalan kitlenin nasıl bir kitle olduğuna bakıyoruz. Erkek oranının daha fazla olduğu, yaş kitlesinin ağırlıklı olarak 25-34 olduğu ve çoğunun çocuk sahibi olmadığı gibi bilgileri çıkarabiliyoruz. Bu doğrultuda SEO ve içerik çalışması yapılabilir.
Aşağıda göreceğiniz üzere ayrıca ilgi alanı ve davranışa göre kırılım çıkarabiliyoruz. Sitede 10dk’dan fazla kalanların büyük bir bölümü güneş gözlüğü, gözlük, hoparlör, kamp, bavul gibi konularla ilgili. Bu konuları içeren içeriklere ağırlık vererek SEO stratejisi belirlenebilir.
Segments (Segmentler):
Segmentler, Google Ads’teki bir görünüme birkaç ek veri satırı eklemenin bir yoludur. SEO için ilginç segmentlerden bazıları:
-Search Term Match Type (Arama Terimleri Eşleme Türü):
Farklı anahtar kelimeler için farklı eşleme türlerinin nasıl performans gösterdiğini öğrenin. Bir kampanyanın nasıl yapılandırıldığına bağlı olarak eşleme türlerinin performansı, belirli bir terimin kuyruğu ile baş terimleri hakkında çok şey söyleyebilir. Örneğin, yüksek trafikli bir anahtar kelime tam (exact) eşlemede trafik ve dönüşüm getiriyor ancak geniş (broad) ve öbek (phrase) eşlemeli modellerde bu söz konusu değilse, bu durum uzun kuyruklu kelimelerin çalışmadığı anlamına gelebilir ve bütün stratejiyi tekrar gözden geçirmek gerekebilir.
-Devices (Cihazlar):
Google Analytics’e bakarak mobil cihazlardan ne kadar trafik geldiğine dair genel bir fikriniz olabilir, ancak bir cihaz segmenti uygulayarak PPC dönüşümlerinizin ne kadarının mobil cihazdan geldiğini ve bu segmentin etkin bir şekilde dönüştürülüp dönüştürülmediğini de hızlı bir şekilde görebilirsiniz. Belki de, PPC yapan kişiler SEO için kullanmadığınız benzersiz bir mobil açılış sayfası deneyimi oluşturduğundan mobilin PPC’de gerçekten iyi dönüştüğünü görürsünüz. PPC’de çalışan bu stratejiyi, SEO stratejisi haline getirebilir, landing page optimizasyonu yapabilirsiniz. Örnekte görebileceğiniz gibi Smart Shopping reklam modelimizde en yüksek performans mobilde gerçekleşmiş.
Filters (Filtreler):
Excel’de yapabileceğinize benzer şekilde, Google Ads ilginç bilgileri toplamak için hızlı bir filtre oluşturmanıza olanak sağlar. Örneğin, dönüşüm sağlamayan yüksek trafikli ve yüksek maliyetli anahtar kelimeler için bir filtre oluşturabilirsiniz. SEO araştırmanızın kazananı olarak geri gelen bu anahtar kelimelerin bazıları, müşterinizin sitesi için gerçekten dönüşüm sağlamayan popüler terimler olabilir. Dönüşüm içermeyen anahtar kelimeler için bir filtre oluşturarak ve maliyete göre sıralayarak, başarısız anahtar kelimeleri hızlı bir şekilde görebilir ve onları SEO stratejinizden uzak tutabilirsiniz. Örnekte Conversion Rate’i (Dönüşüm Oranı) %0.05’den daha yüksek olan reklam gruplarını filtrelendiğini görüyoruz. Tam tersini yaparak iyi performans alamadığımız reklam gruplarını görebilir, iyi performans aldığımız reklam gruplarından eksik taraflarını gözlemleyebiliriz. Bu eksikleri SEO stratejimize de uyarlayabiliriz.
Click-Through Rate (CTR) on Ads (Reklamlarda Tıklama Oranı):
Hesap, kampanya ve reklam bazında bakabileceğimiz bu metrik, bize arama sonucu sayfasındaki görünürlük alan reklamların tıklama oranlarını veriyor. Kelimelerin, kampanyaların ve reklam metinlerinin CTR oranına bakarak hitap ettiğimiz kitleye nasıl bir dil ile ulaşabileceğimizi görebiliriz. SEO ve içerik stratejilerinde bu dili kullanabilir, organik sonuçlarda daha fazla tıklama elde edebiliriz.
Click-Through Rate (CTR) on Keywords (Anahtar Kelimelerde Tıklama Oranı):
Benzer şekilde, hesaplarınızdaki belirli anahtar kelimelerin tıklama oranlarına bakmak, hangi arama terimi (search terms) ile reklam metni arasında en iyi ilişki olduğunu gösterir. Bunu, sayfa başlıklarını (page titles) ve meta açıklamalarını (meta descriptions) belirli sayfalarda hedeflediğiniz anahtar kelimelerle daha iyi eşleştirmek için kullanabilirsiniz.
Keywords with High Average Cost Per Click (CPC) (Tıklama Başına Yüksek Ortalama Maliyetli Anahtar Kelimeler):
Ortalama tıklama başına maliyet bize anahtar kelimenin değerini gösteren bir metriktir. Rakiplerin kelimelere verdikleri tekliflerin ortalamasıdır. Yüksek bir Average CPC’ye sahip bir kelimenin rekabeti yüksektir. Google’da reklam verenlerin neden bu kelimeler için bu kadar para ödediğini bulmaya çalışın. Bu anahtar kelimeleri SEO stratejisinde kullanarak organik sonuçlarda yukarıya oynayabilirsiniz. Bu anahtar kelimelerin uzun kuyruklu öbeklerini üreterek hem trafikten hem de dönüşümden kazanabilirsiniz. Ayrıca, sektörde en çok değer gören terimleri ve ürünleri keşfetme fırsatını bulursunuz.
Keywords with a Large Number of Impressions (Çok Fazla Gösterim Alan Anahtar Kelimeler):
Belirli bir terimin tonlarca gösterimi olduğunu görüyorsanız, biraz daha derine inmeye değer olabilir. Açıkçası, gösterimler yüksekse, tıklamalar yüksek ve bu terimlerde çok daha fazla dönüşüm şansı olduğu söylenebilir, bu muhtemelen organik sıralamaya çalışmak için iyi bir terimdir. Ancak, gösterim toplamı yüksek ancak tıklamalar düşükse ne olur? SERP’ye bir göz atın ve bunun neden olduğunu görün. Belki de PPC için iyi çalışmayan ancak SEO için bilgi içeren bir içerikle hedef alabileceğiniz bir terim olabilir.
High Quality Score, High Volume Keywords (Yüksek Kalite Puanı, Yüksek Hacimli Anahtar Kelimeler):
Kalite puanı; reklamlar, anahtar kelimeler ve açılış sayfalarınızın kalitesine ilişkin bir tahmindir. Yüksek kaliteli reklamlar, maliyetlerin düşmesini ve daha iyi reklam konumları elde edilmesini sağlayabilir. Bu, çok sayıda ziyaretçi ve dönüşüm sağlayan yüksek Kalite Puanına sahip anahtar kelimelerin daha yakından incelenmeye değer olduğu anlamına gelir. Reklam metni-anahtar kelime-en yüksek Kalite Puanlarını üreten açılış sayfası ilişkilerini görebilir ve neyi doğru yaptıklarını anlayabilirsiniz. Google’ın gözünden sayfaların relevance (alaka) derecelerini bu sayede inceleyebilir, sayfalarda nelerin eksik ve nelerin tam olduğunu analiz edebilirsiniz. Default olarak Quality Score verilerini göremeyebilirsiniz. Anahtar kelime bölümünde sütunlara gelerek manuel olarak bu verileri görebilirsiniz.
Text Ad (Reklam Metni):
Tıklama oranlarına ve Kalite Puanlarına baktıktan sonra, iyi sonuç veren ve vermeyen belirli reklam başlıkları hakkında bilgi edinmeye başlayabilirsiniz. Bu veriler doğru sayfa başlıkları seçmenizde size yardımcı olabilir, aynı zamanda sayfa içindeki başlıklar (heading tags) ve Call to Action (CTA)’lar hakkında da ipuçları edinebilirsiniz.
Destination URLs (Hedef URL’ler):
Landing Page sayfasından ulaşabileceğiniz Google Ads hedef URL raporu (Destination URL Report), size hangi URL’lerin (açılış sayfalarının) en iyi dönüşümü getirdiğini gösterir. Bu bilgi son derece değerli olabilir. Daha iyi dönüşüm getiren sayfaların iyi performans gösterdiği şeylere bakabilir ve SEO stratejinizde bulunan sayfalarda benzer öğeleri kullanabilirsiniz.
Conversion Value (Dönüşüm Değeri):
Google Ads hesap verilerine bakarken, farklı dönüşüm ölçütlerinin ne anlama geldiğini anlamak önemlidir, böylece hangi anahtar kelimelerin, reklamların ve açılış sayfalarının en fazla satış ve potansiyel satış getirdiğini hızlıca görebilirsiniz. Dönüşüm değeri, PPC yöneticisinin hesaptaki her bir dönüşüme yerleştirdiği belirli bir değerin sonucudur (bu, bir e-ticaret sitesi için satışlar olabilir veya üzerine yerleştirilmiş bir dolar değeri olabilir, B2B şirketi için farklı müşteri adayları olabilir). Bu önemli bir metriktir, çünkü dönüşümlerden elde edilen değer, ham dönüşüm toplamlarından farklıdır. Dönüşüm değerlerine bakarak belirleyeceğiniz anahtar kelimeler ve landing page’leri inceleyerek SEO stratejinizde dönüşüm getirebilecek kelimeleri kullanabilirsiniz. Dönüşüm Değeri verisi organik sonuçlarda da yüksek dönüşüm hedeflerinize ulaşmanızda yardımcı olacaktır.
Placements (Yerleşimler):
Bir Google Ads hesabının placement (yerleşim) verilerine bakmak, SEO uzmanları için çok değerli olabilir. Placements bölümünde Görüntülü Reklam Ağı’nda reklamınızın görülebileceği yerleri görebilirsiniz. Sitenizle alakalı olan mecraları öğrenebilir ve link oluşturma (Link building) stratejinizde bu siteleri kullanabilirsiniz. Böylelikle gelecek olan linklerin daha alakalı linkler olmasını sağlayabilir ve daha fazla dönüşüm elde edebilirsiniz.
Keyword Planner Tool (Anahtar Kelime Planlayıcı):
Bir SEO uzmanı olarak muhtemelen Google Ads Keyword Planner Tool’unu (anahtar kelime planlayıcı) zaten biliyorsunuzdur. Arama hacmini merak ettiğiniz kelimeleri arayabilir, aradığınız kelimelere benzer kelimelere bu araç sayesinde ulaşabilirsiniz. Bu aracı kullanırken lokasyon ve dili seçmeye özen gösterin. Google Ads’te harcanan bütçe arttıkça araç daha detaylı veri veriyor.
Placement Tool (Yerleşim Aracı):
Kapsamlı bir görüntülü reklam (display ad) kampanyası çalıştırmıyor olsanız bile (veya herhangi bir görüntülü reklam kampanyası), AdWords yerleşim aracı gerçekten ilginç bir bağlantı bulma seçeneği olabilir. Google anahtar kelime aracına çok benzer şekilde çalışır ve bir terim, URL veya kategori girmenize ve alakalı siteleri öğrenmenize olanak sağlar. Yakından alakalı ve AdSense üzerinden reklam yayınlayan siteler düzgün ve alakalı link getirecek link ortakları (link partners) olabilir. Böylelikle sizinle alakalı veya istediğiniz anahtar kelimeyle alakalı siteleri bulabilir, yapacağınız linkleme çalışmalarını bu siteler üzerinden yürütebilirsiniz. Sitenizin otoritesini arttırmaya yönelik bu stratejiyle, daha fazla organik trafik alma şansına sahip olacaksınız.
Traffic Estimator (Trafik Tahmincisi):
Bu araç ile belirli bir anahtar kelime için tahmini tıklama, gösterim ve maliyet ölçümlerini görebilirsiniz. Kendi Google Ads verileriniz Google’ın araçlarının herhangi birinden daha doğrudur ve birçok yönden bu aracı kullanmanız, anahtar kelime aracındaki hacme ve rekabete bakmaya benzer. Bu araç ile belirlediğiniz anahtar kelimede oluşan rekabeti görebilir, reklam alanındaki hacimleri görebilir, SEO stratejinizde bulduğunuz verilere göre anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz.
Contextual Targeting Tool (İçeriğe Dayalı Hedefleme Aracı):
İçeriğe dayalı hedefleme aracı, görüntülü reklam ağı için tasarlanmıştır ve görüntülü reklam kampanyaları için oluşturulacak anahtar kelime grupları için fikir verir. Araç görüntüleme ağı için tasarlandığından, önerilerin analizinde temkinli bir şekilde ilerlemek isteyebilirsiniz, ancak genellikle tek bir sayfada hedeflemek için anahtar kelimeler ve oluşturulacak bir içerik planlaması için iyi fikirler edinebilirsiniz.
Opportunities Tab (Fırsatlar Sekmesi):
Fırsatlar sekmesi Google Ads’te gözünüzden kaçırmış olabileceğiniz noktaları fark etmenizi sağlayan bir araç. Fırsatlar sekmesi, Google Ads kampanyanız için her zaman harika fırsatlarla dolu değildir, ancak şu anda Google Ads kampanyanız tarafından hedeflenmeyen bazı ilginç anahtar kelime fikirleri gösterebilir. Bunun nedeni pahalı olmaları, aşırı derecede alakalı olmamaları vb. olabilir, ancak iyi içerik fikirleri olabilirler, bu yüzden bakmaya değer.
Time & Geographic Performance Data (Zaman ve Coğrafi Performans Verileri):
Google Ads dimensions (boyutlar) sekmesinde, zaman metriklerine (haftanın günü, günün saati vb.) ilişkin performans verilerini ve farklı coğrafyaların performanslarıyla ilgili verileri hızlı bir şekilde alabilirsiniz. Potansiyel müşterileri yönlendirmek üzere tasarlanmış bir içerik kampanyası başlatmak için en iyi zaman hakkında bazı bilgiler vererek içerik stratejinizi büyük rol oynayabilir (potansiyel müşterilerinizin dönüşüm sağlama olasılığı yüksek olan günleri / saatleri görebilirsiniz). Yerel SEO stratejinizde ve farklı şehirlerde şubeleri olan bir firmada çalışıyorsanız veya böyle bir müşteriye sahipseniz bu verileri kullanmakta fayda var. Farklı şehirlerde ve farklı zamanlarda yapılacak stratejilerde bu verileri kullanmak önemli bir faktör olacaktır.
Search Terms Report (Arama Terimleri Raporu):
AdWords’te anahtar kelimeler, hedeflediğiniz ifadelerdir, arama terimleri ise insanların Google’a yazdıkları ifadelerdir. Dolayısıyla, “kadınların koşu ayakkabıları” anahtar kelimesini hedefliyor olabilirsiniz, ancak insanlar aslında “Nike kadınların koşu ayakkabıları” veya “kadınların maratonlar için koşu ayakkabıları” gibi şeyleri arıyor olabilir. AdWords’deki Arama Terimleri Raporu (Search Terms Report) size reklamlarınızı tetikleyen tüm ifadeleri gösterecek (hedeflemeseniz bile) ve böylece onları SEO stratejiniz ile hedefleyebileceksiniz. Bunu görmek için, Google Ads hesabınızın Anahtar Kelimeler bölümüne gidin ve üst kısımdaki “Arama Terimleri” sekmesini tıklayın. Bazı kelimeler veya ifadeler tonlarca gösterim alıyor mu? Hangi terimler insanları sitenize getirir ve dönüşümlere yol açar? Bu eğilimleri anlamak (ve hedeflemek), arama yapanların PPC kampanyalarınıza nasıl yanıt verdiklerini daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Yalnızca başarılı bir SEO stratejisinin yalnızca arama hacmine değil, aynı zamanda kullanıcının amacına göre anahtar kelimeleri hedeflediğini unutmayın. “Ayakkabılar” gibi kısa, rekabetçi anahtar kelimeler milyonlarca reklam gösterimi alabilir, ancak bu aramaları yapanlar sitenizi tıklamıyor ve potansiyel müşterilere veya satın alımlara dönüşmüyorsa, onları hedeflemeye odaklanmaya değmez.
Auction Insights (Açık Arttırma Bilgileri):
Kampanyaların Anahtar Kelimeler bölümünden ulaşabileceğiniz Auction Insights raporu, o kampanyada veya reklam grubunda bulunan kelime gruplarındaki rekabeti; gösterim oranı ve sayfanın en üstünde çıkma oranları gibi metriklerle size gösterir. Böylelikle belirlediğiniz bir kelime grubunu kullanarak o kelime grubundaki rekabeti görebilir, rakiplerinizi belirleyebilirsiniz. Rakiplerinizi belirledikten sonra, rakiplerin sitelerini inceleyerek içerik stratejisi belirleyebilir ve rekabete siz de dahil olabilirsiniz.
SEO vs PPC
Günün sonunda hedefiniz işinizi büyütmek ve satışları arttırmak. Bunu yapmak için web sitenize gelen trafiği artırmanız gerekir. Arama Motoru Optimizasyonu’nun bu amaç doğrultusunda anahtar olduğuna inanıyoruz. SEO’nuz kötüyse, müşterilere ulaşmak için sürekli olarak ücretli reklamlara para yatırmanız gerekir. Arama sonuçları sayfasında istediğiniz yeri bulmak için yalnızca ücretli reklamlara güvenmeyin. Bütçeniz varsa, SEO’nuzu ücretli reklamlarla destekleyin. Bu ikili strateji ile rakiplerinizle yarışabilecek ve satışlarınızı arttırabileceksiniz.
SEO vs PPC arasında karar verirken dikkat edilmesi gereken çok şey var. Her ikisi de işinizi büyütmenize yardımcı olacak uygun seçeneklerdir. Bu ikili stratejiyi uygularken, PPC’ye yatırdığınız bütçeyi ve zamanı SEO stratejinizde nasıl kullanabileceğinizi okudunuz. Unutmayın sağlam ve güvenilir SEO stratejileri ile daha sağlıklı PPC stratejisi, sağlam ve güvenilir PPC stratejisi ile daha sağlıklı SEO stratejisi uygulayabilirsiniz.
Yararlanılan kaynaklar;
https://www.singlegrain.com/pay-per-click-2/6-ways-google-adwords-can-boost-your-seo-results/
https://www.wordstream.com/blog/ws/2012/08/27/using-google-ads-data-for-seo
https://ads.google.com/home/resources/seo-vs-ppc/
https://www.lyfemarketing.com/blog/seo-vs-ppc/