Web’deki varlıklarının ardından uygulama tarafına da giriş yapmaya çalışan firmaların karşılaştığı büyük zorluklardan biri, sitedeki tüm işlevleri ilgili mobil platformda native olarak destekleyebilmek. Bunun sebebi kullanılan teknoloji, maliyet, zaman gibi farklı kısıtlar olabiliyor. Bu engeli geçici olarak da olsa aşabilmek için firmaların ve uygulama geliştiricilerin başvurduğu yollardan biri ise hibrit uygulamalar geliştirmek oluyor.
Webview olarak da adlandırılan hibrit uygulamalar, tamamen Java, Kotlin, Swift veya Objective-C gibi platforma uygun native bir geliştirme dilinde yazılan uygulamaların dışında, bir native çerçeve içerisinde çalışan HTML ve JavaScript tabanlı web uygulamaları olarak tanımlanabilir. Bu sayede hem app’lere özgü olan birtakım cihaz özelliklerine erişebilme, hem de geliştirme zaman ve masrafını düşürme gibi avantajlar sağlarlar. Bunlara karşın native uygulamalar ile kıyaslandığında performans sorunları yaşayabilirler. Bu tür uygulamalarda uygulamanın bir kısmı native yazılmış, bir kısmı ise çerçeve içerisinde çalışabilir.
Ancak bunlara rağmen Firebase hibrit app’lerde bazı teknik aşamaların ardından yine de kullanılabilir.
Hibrit uygulamalarda ölçümleme için en önerilen yöntem site/uygulama içi aksiyonları webview tarafından native çerçeveye göndererek, daha sonra event log’lamak için native tarafta Firebase’i kullanmak olarak özetlenebilir. Bu sayede app’in geri kalanında kullanılan Firebase ile tutarlılık korunmuş ve daha dinamik bir yapı oluşturulmuş olacaktır.
Bu opsiyon olmasaydı webview için (webview HTML/JS tabanlı olduğundan) web için oluşturulmuş bir GTM container’ı kullanmamız; app tarafı içinse app için oluşturulmuş ayrı bir container’dan ilerlemek gerekecekti.
Bu yöntemi izlemeden önce Firebase ve GTM SDK’larını yüklemiş olmak gerekiyor. Bunun için öncelikle Firebase hesabınız yoksa bir hesap yaratmanız gerekiyor. Daha sonra GTM ve Firebase için Google’ın rehberlerini kullanabilirsiniz.
Web’deki ölçümlemenizle bütünlük sağlayacak şekilde bir ölçüm stratejisi oluşturduktan sonra webview içinde gerçekleşen ve takip etmek istediğiniz event’leri ve gerekli parametreleri çıkarmanız gerekiyor. Örneğin bir checkout işleminin ilk adımı native tarafta, sonraki ödeme adımının ise webview’de çalıştığını varsaydığımız bir senaryoda step_number adındaki bir parametrenin iki adımda da varlığı ve birbirini takip etmesi doğru bir huni yapısı oluşturmak için önemli hale geliyor.
iOS ve Android’de webview’den native tarafa nasıl data paslanacağı için Google ayrıntılı bir dökümantasyon ve kod örnekleri sunmuş durumda.
- https://firebase.google.com/docs/analytics/webview?platform=android
- https://firebase.google.com/docs/analytics/webview?platform=ios
Burada yapılan işlem özet olarak webview’den native’e tüm event parametrelerini içeren bir JSON nesnesi gönderip, daha sonra bunları native’de okuyarak Firebase’e log’lamak şeklinde özetlenebilir. Gerekli kod örneklerine yukarıdaki linklerden erişebilirsiniz.
İzlenebilecek tek yol bu olmasa da bu sayede web ve app arasındaki uyumsuzluk sorunlarını engellemiş oluyoruz. Ardından bu parametreler ile istendiği gibi event log’laması yapılabilir. Firebase ile nasıl event log’laması yapılabileceğine dair bilgiyi ise Firebase Event Log’lama yazımızdan alabilirsiniz.